Top

Redesign

Redesign staat voor het opnieuw ontwerpen van een reeds bestaand ontwerp. Het is daarmee geen volledig nieuw design maar het betreft een herinterpretatie van een concept dat reeds zichtbaar is. Er zijn zowel artistieke, praktische als commerciële redenen om een bestaand ontwerp opnieuw vorm te geven. Bij ons is jaren geleden de passie voor het redesign van industrieel erfgoed ontstaat uit de liefde voor het ontwerp. De schoonheid van een lamp die jarenlang trouwe dienst heeft gedaan in een fabriek of bedrijfshal, vraagt om te worden hergebruikt in een nieuw jasje. Kortom: duurzame ‘unique lighting objects’.

Uitgangspunten bij redesign

Bij het opnieuw ontwerpen van verlichting kunnen verschillende aspecten betrokken zijn. Of het nu gaat om woonruimtes, commerciële ruimtes of openbare ruimtes. Allereerst beoordeel je het bestaande armatuur. Je let daarbij op het soort armatuur, de plaatsing en het uiteindelijke doel. Vervolgens bepaal je welke verbeteringen je wilt bereiken met het herontwerp. Het kan gaan om het verbeteren van de sfeer, het verbeteren van de functionaliteit, het besparen van energie of het vernieuwen van de esthetiek.

Het ambacht

Een succesvol herontwerp van verlichting is altijd een evenwicht tussen functionaliteit, esthetiek en efficiëntie. Soms krijg je daarbij ook te maken met een beperking. Het ontwerp is namelijk al bestaand en dient daardoor als basis voor het redesign. Dit vraagt om creativiteit en maatwerk. Door de jaren heen heeft Lloyd Industrials zich gespecialiseerd op dat gebied. Veel technische kennis hebben wij onszelf eigen gemaakt. Zo hebben wij de allermooiste armaturen nieuw leven ingeblazen. Echter altijd met respect voor het originele ontwerp.

 

Redesign Philips A16 snelwegverlichting door Lloyd Industrials

A16 Lightbox

Een mooi en uniek voorbeeld van redesign is de A16 Lightbox. Industriële Philips lijnverlichting van boven de A16 tussen Rotterdam en Breda. Jarenlang hebben deze armaturen trouwe dienst gezien boven de Nederlandse snelweg. Aan het eind van hun functionele levensduur worden deze vervangen voor duurzaam LED. Het materiaal dat daarvan overblijft, werd tot voorheen verwerkt tot schroot. Het bedrijf Compass kreeg vanuit Rijkswaterstaat de opdracht om deze armaturen te vervangen. Ook zij waren van mening dat er wellicht wel iets meer mee gedaan zou kunnen worden en kwamen zo bij Lloyd Industrials terecht.

Benieuwd naar deze ultieme vorm van redesign? Het hele verhaal lees je in deze blog.

Lampen uitgelicht