Top

A16 Lightbox

Wanneer je de Nederlandse snelwegen doorkruist, sta je er waarschijnlijk niet bij stil dat deze ’s nachts worden verlicht om jou veilig naar je bestemming te begeleiden. Toen de originele Philips lijnverlichting boven de A16 aan vervanging toe was, vormde dit armatuur het uitgangspunt voor de ontwikkeling van een nieuw hoogwaardig lichtobject. Het einde van de functionele levensduur bleek voor ons het begin van een nieuw technisch en creatief proces. Met als resultaat de A16 Lightbox.

Uniek lichtobject A16 Lightbox

Met de A16 Lightbox haal je een echt uniek lichtobject in jouw interieur. Je zou zelfs kunnen spreken van ‘Dutch design’. In de jaren ’60 is het armatuur ontworpen en geproduceerd door Philips om de snelweg tussen Rotterdam en Breda te verlichten. En als je daarbij dan ook bedenkt dat het door Lloyd Industrials is herontwikkeld tot een designobject. Hoe circulair kan Dutch Design zijn… En dat allemaal zo dicht bij huis.

Circulair Dutch Design

Bij de ontwikkeling van de A16 Lightbox zijn wij gaan ‘upcyclen’. Een proces waarbij het product na verwerking dezelfde of zelfs een betere kwaliteit heeft. Daarbij zijn de grondstoffen van het originele armatuur grotendeels hergebruikt. Dat leverde, naast een flinke energiebesparing, ook minder CO2 uitstoot en een vermindering van de hoeveelheid afval op.

Duurzaam hergebruik

Het typische Nederlandse weer heeft het armatuur behoorlijk vervuild en verweerd. Om het ontwerp volledig nieuw leven in te blazen, gingen wij op zoek naar een duurzame techniek die dit mogelijk maakt. Na het reinigen van het armatuur is deze voorzien van een nieuwe afwerklaag die bestaat uit organisch materiaal, volledig vrij van oplosmiddelen en zware metalen. Door het armatuur daarna af te bakken in een oven ontstaat er een nieuwe harde slijtvaste toplaag. Bovendien is poedercoating bestand tegen UV-belasting en corrosie werend.

duurzaam hergebruik A16 lightbox

Let’s upcycle
100% upcycling bleek helaas net iets te idealistisch. Zo was de kunststof kap van het origineel niet meer te herstellen. Ook bleek het binnenwerk ongeschikt voor montage van nieuwe LED verlichting. En niet te vergeten: de enorme energievretende gasontladingslampen. Deze ‘onbruikbare’ onderdelen zijn duurzaam gerecycled door specialistische bedrijven en vormen de grondstof voor weer nieuwe producten. 

De Philips lijnverlichting hing oorspronkelijk aan enorme staalkabels boven de snelweg van de A16. Om deze kenmerkende eigenschap terug te laten komen in het nieuwe design, hebben wij een nieuw RVS ophangmechanisme ontwikkeld dat dit mogelijk maakt. De verfijning en detaillering transformeert de A16 Lightbox naar een lichtobject van nu met een knipoog naar het verleden. Van functionele snelweg naar jouw sfeervolle interieur…

De zachtheid van kristal
De originele kap bleek te verweerd en vertoonde scheurvorming. Om de lichtval van de A16 Lightbox optimaal te benutten is ervoor gekozen de kap volledig te herontwikkelen, uitgevoerd in een hoogwaardig materiaal: wit opaal met kristal. En omdat het nieuwe armatuur een andere functionaliteit krijgt, is de nieuwe kap niet meer transparant maar prachtig diffuus. Hierdoor kijk je niet meer in de lichtbron en krijg je een mooie egale verdeling van het licht. Allemaal om de allermooiste lichtval te creëren.

 

Jouw moment verlicht
Bij de transformatie naar de A16 Lightbox mocht het hoge energieverbruik van de oorspronkelijke lichtbronnen geen rol meer spelen. De grote gasontladingslampen hebben daarom plaats gemaakt voor energiezuinig LED. De variabele lichtkleur bepaald de toepasbaarheid in een ruimte. Van gedimd warm sfeerlicht naar koel wit werklicht. Is je eettafel overdag ook je thuiswerkplek? Pas het eenvoudig aan naar jouw moment van de dag.

A16 Lightbox

A16 Lightbox

Zien en bestellen
Zie je de A16 Lightbox ook in jouw interieur hangen? Dat kan! Bestellen doe je eenvoudig in de webshop. Natuurlijk kun je ons voor vragen over dit designobject ook bereiken via de mail: info@lloydindustrials.com Of bekijk je de A16 Lightbox liever eerst in het echt? Je bent meer dan welkom bij Studio Lloyd Industrials (donderdag t/m zondag 11.00-18.00 uur).

NIEUW: A16 Lightbox Grey Edition
De A16 Lightbox is nu ook verkrijgbaar in een prachtige Grey Edition. Een matte zacht grijze uitvoering geeft het armatuur weer een heel andere uitstraling. Benieuwd hoe dat eruit ziet? De Grey Edition bekijk je hier.

 

Dit project is mede tot stand gekomen in samenwerking met Compass, dé professionele en betrokken partner in uw netwerk- en infrastructuurprojecten op het gebied van energie, communicatie en mobiliteit.
Fotografie snelweg: Stephan Tellier photography & video