Top

Hofbogen

Spoorviaduct de Hofbogen

De Hofbogen is een 1,9 kilometer lang verhoogd spoorviaduct gelegen in Rotterdam Noord. Het doorkruist de stad vanaf Hofplein tot aan de A20. Het iconische rijksmonument deed vanaf 1908 aan als spoorverbinding tussen Rotterdam en Scheveningen. In 2010 reed de laatste trein over het spoor en in 2015 is het spoor van het dak ontmanteld. In het verhoogde viaduct bevinden zich tal van creatieve bedrijven. Met circa 13.500 m² aan bedrijfsruimte betreft dit het langste bedrijfsverzamelgebouw van Europa

De Hofbogen is geliefd en wordt gedragen door de actieve ondernemers en buurtbewoners. Je vindt er tal van hippe winkels, koffiezaken, restaurants en natuurlijk Studio Lloyd Industrials. Op het dak van Station Hofplein is een dakpark ingericht, het Luchtpark. Het iconische monument is in september 2019 door woningcorporaties Havensteder, Vestia (samen Hofbogen B.V.) en ProRail overgedragen aan Dudok Real Estate.

DEFINITIEF ONTWERP HOFBOGENPARK VASTGESTELD

Het Hofbogenpark is weer een grote stap dichterbij gekomen. Het definitief ontwerp is af en de aanbestedingsprocedure gaat beginnen. In 2025 start de aanleg van dit bijzondere, 2 kilometer lange stadspark boven op de monumentale Hofbogen. Waar vroeger de eerste elektrische trein van Nederland reed, kunnen Rotterdammers en bezoekers straks wandelen tussen de toppen van de bomen, van de Gordelweg in Noord tot het Luchtpark in het centrum. Het Hofbogenpark wordt het langste dakpark van Nederland en een nieuw, uniek icoon voor Rotterdam.

Bijna 100 jaar lang was de Hofpleinlijn de spoorverbinding tussen Rotterdam en Den Haag-Scheveningen. De treinen reden Rotterdam in en uit over De Hofbogen. Het viaduct had naast de functie als spoorweg ook direct -en nog steeds- een belangrijke sociale functie door de winkels en bedrijven in de bogen.

Wethouder Vincent Karremans (o.a. Buitenruimte): “We zijn klaar met schetsen en tekenen en we kunnen van start met de voorbereidingen voor de aanleg van dit unieke park. Wat nu nog een grote grijze massa boven op de monumentale Hofbogen is, wordt straks een prachtige groene loper dwars door Noord. Een plek om te wandelen, te flaneren en te relaxen met een krantje en een kop koffie, hoog boven de drukte van de straat en tussen de boomkruinen. Als er één Rotterdams woord is dat dit park kan samenvatten dan is het wel: gers.”

Een park voor iedereen

Het Hofbogenpark is gastvrij. Rotterdammers en bezoekers van de stad zijn welkom, en dat geldt ook voor planten en dieren. Wereldwijd staat de diversiteit aan planten en dieren onder druk. Daarom is bij het ontwerp veel aandacht besteed aan de samenstelling van planten en het creëren van een leefgebied voor diverse diersoorten, zoals bijen en vlinders, padden, vleermuizen, vogels en egels. Voor kleine dieren komen er speciale opgangen zodat zij het dak op en af kunnen.

Hofbogen Rotterdam

 

hofbogen

Veranderend landschap

Net als bij een treinreis verandert het landschap tijdens de twee kilometer lange wandeling. Bij Station Hofplein staat de gezellige reuring van het stadsleven centraal. Richting het Noorderkanaal krijgt het landschap geleidelijk een rustiger karakter. De plekken aan het wandelpad waar je een activiteit kunt doen -perrons genoemd- sluiten hierop aan. Zo komt er bij het Ammersooiseplein een speelplek waar kinderen met een glijbaan naar beneden kunnen en is het waterperron bij de Bergselaan geschikt om te mijmeren of een boek te lezen.

Circulair watersysteem dakpark

Het Hofbogenpark krijgt een watersysteem dat regenwater opvangt en zuivert. Dit helpt de stad om beter voorbereid te zijn op hevige regenbuien en droogteperioden. Ook is er dankzij het watersysteem geen kraanwater nodig voor de planten en waterspeelplekken in het park. Om ervoor te zorgen dat er in een extreem droog jaar ook voldoende water beschikbaar is, wordt ook het regenwater van het naastliggende waterplein (Benthemplein) naar het Hofbogenpark gebracht en daar gezuiverd.

Vergroening oude stadswijken Hofbogen

De Hofbogen doorkruist vier dichtbevolkte stadswijken in het noorden van Rotterdam. Met de komst van het Hofbogenpark heeft de drukke stenige omgeving straks een rustige groene plek, een welkome toevoeging. Op termijn worden de straten rondom de Hofbogen stapsgewijs ook groener. De ambitie is om in de toekomst een brug over de A20 aan te leggen zodat het park (ecologisch) verbonden wordt met Schiebroek.

Definitief ontwerp dakpark vastgesteld

Het college van burgemeester en wethouders heeft het definitief ontwerp van het Hofbogenpark, dat onderdeel is van de Stadsprojecten Rotterdam, vastgesteld. De aanbestedingsprocedure en verdere voorbereiding gaat nu starten. In 2025 start de aanleg van het park. Het ontwerp is tot stand gekomen met grote betrokkenheid van buurtbewoners en ondernemers.

 

___
Ingezonden persbericht gemeente Rotterdam
Bron: De Ster Online

Lampen uitgelicht