Top

Bauhaus lamp van het merk Zeiss IkonZeiss Ikon lampen hangend in het plafondsysteem

Zeiss Ikon (ZI001)

De Zeiss Ikon lamp is volledig met de hand gerestaureerd en redesigned met respect voor het origineel. Zo is het bovendeel van het armatuur gestraald en voorzien van maar liefst drie lagen poedercoat om een mooi chrome effect te verkrijgen. Vervolgens is de lamp verder afgewerkt met nieuwe geaarde textielbedrading, in een prachtige zilverkleur. Daarmee voldoet het armatuur weer volledig aan de huidige normen. Erfgoed dat helemaal past in de tijd van nu. De glazen kap is aan de binnenkant spiegelend uitgevoerd in combinatie met een buitenzijde afgewerkt in een matte lichtgrijze coating. Een karakteristiek element van de Zeiss Ikon productie is de spiegelreflector aan de binnenkant. Deze is in staat de intensiteit van de lamp te versterken.

 

Ontwerper
De Zeiss Ikon lamp is ontworpen door Adolf Meyer, een bekende Bauhaus architect. Hij was leraar aan het Bauhaus instituut in Weimar en tevens assistent van Peter Behrens, de architect van de onder andere de Duitse ambassade in Sint-Petersburg. Toen het Bauhaus in 1925 naar Dessau verhuisde, besloot Meyer in Weimar en Dessau te blijven en begon hij als zelfstandige te gaan werken. Meyer kreeg opdrachten voor werken in de Bauhaus-esthetiek, en zijn ontwerpen voor lampen met een geavanceerde en functionele vormgeving die zowel origineel als extravagant was, vielen op.

Afkomst en design
In de jaren 50 werd het E.N.C.K. gebouw in Vlaardingen ontworpen door het architectenbureau J.W.C. Boks, W. Eijkelenboom en A. Middelhoek te Rotterdam voor E.N.C.K.-Delta chemie te Vlaardingen. Bij de ontmanteling van het gebouw kwam dit armatuur tevoorschijn, verwerkt als spot tussen plafondschotten verdeeld over de verschillende etages van het gebouw. Door de hoge positie zijn de armaturen door de jaren heen meer dan goed beschermd gebleven.

Zeiss Ikon logo in zwart wit

Bekijken en bestellen
Natuurlijk hangen de ZI001 in onze studio
Maar ook in onze webshop kun je deze online bekijken en bestellen.

De Zeiss Ikon lampen leveren wij in de volgende prachtige variaties:
– originele uitvoering: ZI001 original
– verchroomde bovenkant: ZI001 chrome
– plafonnière: ZI001 ceiling
– beige coating: ZI001 beige
– grijze coating: ZI001 grey

 

 

Op de foto zie je Adolf Meyer, architect en ontwerper