Top

Designers uitgelicht: Joe Colombo

Joe Colombo, een pseudoniem van Cesare Colombo, is een uiterst originele Milanese beeldhouwer, schilder, architect en ontwerper. Zijn stijl wordt omschreven als ‘futuristisch’ en wordt bepaald door originele figuren geïnspireerd door de meest uiteenlopende bronnen. Dynamische meubelsystemen en het gebruik van flamboyante metalen en kleuren dragen bij tot het veranderen van het dagelijks leven, gewoonten en gebruiken van Italianen en mensen over de hele wereld.

In 1961 begon hij zich toe te leggen op architectuur, interieur- en productontwerp. Drie jaar later opende hij een ontwerpstudio in Milaan. Dit was het begin van een carrière vol successen en prestigieuze prijzen. Helaas werd deze op slechts 41-jarige leeftijd onderbroken door een hartaanval. Colombo droeg bij tot de herdefiniëring van de beroepsfiguur van de industrieel ontwerper in het Italië van de jaren zestig. In al zijn projecten valt een volledig vernieuwende belangstelling voor de kinetische dimensie en voor de verandering en transformeerbaarheid van voorwerpen en ruimten in de tijd op. Zelfs vandaag, bijna vijftig jaar na zijn dood, blijven zijn meest iconische producten verbazen.

Prijzen en nominaties
Joe Colombo is tot tweemaal toe winnaar van de Premio Compasso d’Oro (in 1967 voor de Spider lamp en in 1970 voor de Candy airconditioner. Tevens is hij winnaar van de Gouden Medaille op de Triënnale van Milaan in 1964 en van de Eerste Prijs op de SMAU in Milaan in 1971.

Ontwerpen voor Stilnovo
Joe Colombo ontwerpt voor het Italiaanse Stilnovo onder andere de Minitopo en de TriedroBeide modellen en meer designverlichting van Stilnovo vind je terug in onze webshop en uiteraard in onze studio.