Top

Jack Brandsma

In het voorjaar van 2024 bezoekt ontwerper Jack Brandsma Studio Lloyd Industrials. Op dat moment hebben wij al een tijdje contact met elkaar en is het er nog niet van gekomen om kennis te maken. Zowel met Jack in persoon als met zijn ontwerpen. Al snel blijkt de passie voor design, ontwerp en het maakproces de grote gemene deler. Wanneer de armaturen dan ook nog een afgeleide blijken te zijn van de oorsprong van Lloyd Industrials, dan kan het niet anders dan zijn prachtige ontwerpen op te nemen in onze collectie. Voortaan zijn wij ook official dealer van het Nederlandse label Jack Brandsma.

Meer over Jack

Jack Brandsma (1969) studeert Interieurarchitectuur aan Academie Minerva in Groningen en Design Products aan het Royal College of Art in Londen. In 2003, het jaar waarin hij ook als docent begint, ontwerpt hij een nieuw interieur voor de mediatheek van Academie Minerva. Hiervoor maakte hij een interpretatie van de geëmailleerde industrielampen die in de oude mediatheek hangen. Door een rand toe te voegen aan het originele ontwerp én de lamp in een ander materiaal uit te voeren (opaal PETG) ontstaat een doorschijnend lichtobject. Later voegt Jack ook een vlakke opaal PETG schijf toe aan het ontwerp. 

Jack Brandsma ontwerper Major Tom collectie

Major Tom family

Dit alles nodigt uit om te combineren met andere kleuren en ontstaat de lamp in duokleuren. Door de lamp aan een koord te hangen en het snoer aan de onderkant uit de lamp te laten komen, lijkt het object ogenschijnlijk te zweven. De lamp wordt gedoopt tot ‘Major Tom’. Vervolgens wordt Jack gevraagd om een plafondversie van de lamp te maken. Dat levert ook nieuwe onderdelen op die te combineren zijn met de reeds bestaande onderdelen. Zo ontstaan er nieuwe varianten, die tezamen de ‘Major Tom family’ zijn gaan heten.

De lampen zijn leverbaar in twee formaten (ø380 en ø500 mm) en in (een combinatie van) 4 standaard kleuren: opaal (PETG), geel (PS), oker (PS) en rood (PS). De uitvoeringen zijn MT disc 380/500, MT diffuser 380/500 en MT double 380/500. Daarbij volgt nog de MT ceiling 380/500 met led paneel. Dit model wordt later toegevoegd in onze webshop.

Doorontwikkeling en toekomst

Ondertussen werkt Jack achter de schermen aan een versie van Major Tom in bioplastics. Ook onderzoekt hij productiemogelijkheden voor een uitvoering in hennepvezels en aardappelzetmeel. Prototypes hiervan waren al te zien op design evenementen in Eindhoven, Milaan, Londen en Keulen. Van de bestaande collectie zijn ook in het verleden staande uitvoeringen (Major Stand) en lange uitvoeringen (Major Tube) geweest. Deze gaan voorlopig niet op voorraad komen. Voor projecten is dit wel bespreekbaar. 

Productie met een lange levensduur

Jack Brandsma heeft lang moeite gehad met het blijven werken met kunststoffen. Maar na lang beraad trekt hij de conclusie dat het op kleine schaal blijven produceren van (kunststof) producten die heel lang meegaan eigenlijk heel erg duurzaam is. De toegepaste materialen zijn allen mono materialen die zich goed laten recyclen. Deze worden niet verlijmd en bovendien is alles compleet demontabel. De meeste producten die tussen 2003 en heden zijn geleverd zijn nog in omloop. Dat is eigenlijk duurzaamheid in z’n beste betekenis: producten maken met een lange levensduur. Kunststoffen lenen zich daar bij uitstek voor. Neemt niet weg dat het noodzakelijk is om nieuwe materialen te ontwikkelen en ontdekken. Dat is heel spannend, maar tegelijkertijd voor een ontwerper eigenlijk ook niks nieuws. 

Bezoek onze webshop en studio

De Major Tom family vind je zowel in onze webshop als in onze studio. Bestellen doe je daardoor eenvoudig online hier op onze website. Maar natuurlijk ben je ook van harte welkom om onze showroom te bezoeken onder de Rotterdamse Hofbogen. Daar hangen de ontwerpen van Jack volop te stralen. De studio is wekelijks geopend van donderdag t/m zondag tussen 11.00 en 18.00 uur aan de Vijverhofstraat 76 in Rotterdam. Op loopafstand van de Coolsingel bezoek je de hotspot voor lampen met een écht verhaal. 

_____
Studio Lloyd Industrials is official dealer van Jack Brandsma