Top

designlamp plafondlamp van ANVIA de vliegende Hertog genaamd in zwarte uitvoeringkapje van witte retro wand van Anvia model de Hertog type 2004

Even voorstellen: ANVIA

Met de opening van de Studio Lloyd Industrials ontstaat er ook een samenwerking met het Nederlandse ANVIA. Sinds januari 2023 zijn wij met trots ‘official dealer’ van dit prachtige verlichtingsmerk. De iconische modellen vind je niet alleen terug in onze webshop. Ook in onze studio zijn deze lampen ruim vertegenwoordigd. Het zijn Modellen met een knipoog naar de mid-century lampen van Hoogervorst. Welke allemaal zijn voorzien van de best mogelijke verlichtingstechnologie van dit moment.

De geschiedenis van ANVIA

In 1906 neemt Max Liebert in Berlijn een decoratiebedrijf over van Lessmann Moset. In bijna 30 jaar weet hij een succesvol decoratie- en verlichtingsbedrijf op te bouwen dat bestaat uit drie fabrieken. Kort na het aantreden van de Nationaal-Socialistische regering wordt hem twee van de drie bedrijven ontnomen. De fabriek die verlichtingsarmaturen maakt verhuist dan van Berlijn naar Almelo. Eind 1933 wordt deze fabriek geregistreerd als Algemeene Nederlandsche Verlichtings-Industrie Almelo (ANVIA). Samen met zijn zoon Werner en schoonzoon Fritz Kaufmann weten Max en Käte Liebert weer een succesvol bedrijf in Nederland op te bouwen.

Ontwerper Jan Hoogervorst

Jan Hoogervorst ontwerpt tot 1982 alle collecties voor ANVIA. In de jaren 50 en 60 is ANVIA, samen met Philips in Eindhoven en Hala in Zeist, één van de grotere Nederlandse verlichtingsbedrijven. Begin jaren 70 wordt het bedrijf door Ilse Kaufmann-Liebert verkocht aan een externe directeur, de heer Veen. Zij leidt ANVIA door een periode van verdere industrialisatie.

Het vervolg

Hierna wordt ANVIA midden jaren 80 overgenomen door een Nederlands raamdecoratie bedrijf. Vervolgens verdwijnt het merk een paar jaar later van de markt en gebeurt er zo’n 30 jaar niets. Tot in de zomer van 2014 het idee wordt geboren om het gerenommeerde merk nieuw leven in te blazen. Wat volgt is een een inspirerende zoektocht naar de bijzonder geschiedenis van dit merk.

Vervolgens wordt ANVIA op 5 januari 2015 officieel heropgericht door Michel Klein. Daarmee ontstaat er een merk dat, na meer dan 30 jaar, weer actief wordt op de internationale verlichtingsmarkt. Een merk dat meer dan goed aansluit bij het gedachtengoed van Studio Lloyd Industrials: unique lighting objects.

Collectie
Ben je benieuwd naar de collectie van ANVIA?
Bezoek dan onze studio of winkel in onze webshop.