Top

Upcycling

Upcycling – repurposed industrial lighting

Duurzaam Dutch Design

A16 Lightbox van snelweg naar Dutch design
Met ruim 10 jaar aan ervaring in de restauratie van industriële fabriekslampen, kun je toch gerust spreken van een passie voor verlichting. Deze passie krijgt een geheel nieuwe dimensie wanneer de afgedankte lijnverlichting van de Nederlandse snelwegen op het pad komt van de mannen van Lloyd Industrials. Het einde van de functionele levensduur van deze armaturen wordt het begin van een nieuw technisch en creatief proces. Met als resultaat de unieke A16 Lightbox.

Circulair denken

De grootste uitdaging bij de herontwikkeling en upcycling van een bestaand industrieel armatuur is het toewerken naar een hoogwaardig en verfijnd eindproduct. De gedachte dat dit lichtobject van boven de snelweg een nieuwe bestemming krijgt boven een bureau of kookeiland, vraagt om een andere manier van denken tijdens de ontwerpfase. De gebruiksfunctie verandert volledig en gaat daarbij bovendien van exterieur naar interieur.

upcycling A16 Lightbox

Duurzaam herontwikkelen

In het nieuwe ontwerp hebben de enorme gasontladingslampen plaats gemaakt voor dimbaar energiezuinig LED en is de bovenkap van het armatuur voorzien van een slijtvaste toplaag van organisch materiaal. De originele kunststof onderkap bleek te verweerd en daardoor onbruikbaar. Dat materiaal is gerecycled en heeft plaats gemaakt voor een kap van opaal kunststof. Met als resultaat prachtig egaal en diffuus licht. Oorspronkelijk hangt de Philips lijnverlichting aan enorme staalkabels boven de snelweg. Om deze kenmerkende eigenschap terug te laten komen in het nieuwe design, hebben wij een nieuw RVS ophangmechanisme ontwikkeld dat dit mogelijk maakt. Die verfijning en detaillering transformeert de A16 Lightbox naar een lichtobject van nu met een knipoog naar het verleden.

Design en ambacht

De passie voor verlichting komt samen in de showroom van Studio Lloyd Industrials. Een plek die begin dit jaar is geopend en waar het ontwerp en de ontwerpers van de mooiste designlampen centraal staan. Naast de eigen White Label collectie, zijn daar ook iconische Dutch Design modellen van ANVIA en Stilnovo te bewonderen. En dat uiteraard allemaal uitgelicht door de A16 Lightbox.

_____
Studio Lloyd Industrials
Vijverhofstraat 76 Rotterdam
Openingstijden: Donderdag t/m zondag 11.00-18.00 uur

Lampen uitgelicht