Top

EMAILLE LAMPEN

GEËMAILLEERDE LAMP

Emaille lampen zijn verlichtingsarmaturen gemaakt van geëmailleerd metaal. Het emailleproces houdt in dat een laag glasachtig materiaal, meestal poederachtig glas, wordt aangebracht op het metalen oppervlak. Dit metaal wordt vervolgens verhit om een duurzame, glanzende afwerking te creëren. Een geëmailleerde lamp kan een nostalgische of moderne uitstraling hebben.

EMAILLEERPROCES

Het proces van het aanbrengen van emaille, een glasachtige laag, op metaal om emaille lampen te maken, omvat verschillende stappen. Het begint met het voorbereiden van het metalen oppervlak dat zal worden geëmailleerd. Dit omvat meestal het schoonmaken en ontvetten van het metaal om ervoor te zorgen dat de emaille goed hecht. Emaille is meestal beschikbaar in de vorm van een fijn poeder. Dit poeder bestaat uit glasdeeltjes vermengd met pigmenten om kleur toe te voegen. Het gewenste kleureffect wordt bepaald door de keuze van de pigmenten. Wij laten onze kleuren speciaal maken in Duitsland zodat deze kleur ook echt uniek is.

Het emaillepoeder wordt gelijkmatig op het metalen oppervlak aangebracht. Dit kan op verschillende manieren gebeuren, zoals door besprenkelen, zeven of elektrostatisch spuiten. De dikte van de aangebrachte emaillelaag kan variëren afhankelijk van het gewenste eindresultaat van de geëmailleerde lamp.

Nadat het emaillepoeder op het metaal is aangebracht, wordt het geheel verhit in een oven op hoge temperatuur. Dit proces wordt “smelten” genoemd. Het glasachtige poeder smelt en hecht zich aan het metaal, waardoor een duurzame, glanzende en gekleurde afwerking ontstaat. Nadat het emaille is gesmolten en aan het metaal is gehecht, wordt het langzaam gekoeld om te voorkomen dat het barst. Dit proces staat bekend als “uitharden”. Het resulteert in een sterke, glanzende en kleurrijke coating. Na het uitharden kunnen extra details worden toegevoegd, zoals randen of decoratieve patronen. Deze details worden soms met de hand op emaille lampen aangebracht.

Het bovenstaande proces kan variëren afhankelijk van de fabrikant en de specifieke ontwerpen van de emaillelampen. De keuze van kleuren en afwerkingsdetails is afhankelijk van het gewenste uiterlijk en de stijl van de geëmailleerde lamp.

DUURZAAM GEËMAILLEERDE LAMP

Emaille lampen zijn duurzaam en bestand tegen corrosie waardoor ze geschikt zijn voor zowel binnen- als buitentoepassingen. De lampen die wij maken zijn enkel geschikt voor binnen.

emaille lampen en geëmailleerde lampen

Lampen uitgelicht