Top

Kho Liang Ie

Sinds mei 2024 is Studio Lloyd Industrials official dealer van Atelier Artiforte. Eén van de ontwerpers voor dit Nederlandse merk is Kho Liang Ie. Hij wordt in 1927 geboren in Magelang (Nederlands-Indië) als zoon van Chinese ouders. De familie verhuist naar Nederland na de onafhankelijkheid van Indonesië in 1949. Kho Liang Ie wordt, na het afronden van zijn studie aan het Instituut voor Kunstnijverheid, redacteur van het tijdschrift Goed Wonen. Later wordt hij hoofdredacteur van dit magazine. Vanaf 1958 legt hij zich volledig toe op het ontwerpen van meubels. In 1975 overlijdt Kho op 47-jarige leeftijd.

Kho_Liang_Ie_catalogus_Stedeljk_Museum_Amsterdam

Ontwerper en binnenhuisarchitect

Rond 1958 vestigt Kho Liang Ie zich als binnenhuisarchitect en ontwerper van meubels voor gevestigde namen als Artifort, Bruynzeel en Mosa. Hij verwerft in 1963 bekendheid met zijn de inrichting van het stationsgebouw van de nieuwe luchthaven Schiphol. Die inrichting oogst veel lof en staat destijds bekend als uiterst modern en toegankelijk. Kho was van mening dat je de reiziger niet moet afleiden met een al te kleurrijke en uitbundige inrichting. In zijn streven kiest hij voor heldere zichtlijnen en veelvuldig gebruik van glas. Op die manier kan de reiziger de vliegtuigen goed aanschouwen. Helaas is op de luchthaven tegenwoordig niet veel meer te zien van zijn destijds baanbrekende ontwerpen.

Iconisch ontwerp

Kho Liang Ie is met recht één van de belangrijkste Nederlandse ontwerpers van de vorige eeuw. Zijn echte doorbraak komt met het Schiphol interieur. Daarnaaast kent bijna elke Nederlandser wel zijn beroemde stoel, de ‘305’. Deze is veelvuldig toegepast in scholen en binnen horeca. De 305 is een makkelijk stapelbare, functionele stoel met houten zitting en rugleuning. Het metalen frame vormt achter de rugleuning een triangel. Bekende ontwerpen binnen de Artifort collectie zijn de 070 bank en de C683 bank. Ook de F416 en de C416 worden nog steeds veel toegepast in hedendaagse inrichtingen.

Veel van zijn ontwerpen zijn terecht gekomen in de collecties van bekende musea. Bijvoorbeeld in het Boijmans van Beuningen in Rotterdam en het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het werk kenmerkt zich door termen als zuiverheid, warmte en vrijheid. Zijn beroemde K–46 lamp voor Atelier Artiforte is een baken voor het merk. Transparant, ongekunsteld en toegankelijk. Met een subtiele verwijzing naar zijn afkomst.

K46 vloerlamp van Kho Liang Ie

De collectie van Atelier Artiforte

De collectie van Atelier Artiforte bekijk je bij Studio Lloyd Industrials. Wekelijks is de studio van donderdag t/m zondag geopend van 11.00 tot 18.00 uur. Natuurlijk kun je de collectie ook online bekijken en bestellen in onze webshop.

 

Logo Atelier Artiforte