Top

Nederlands design van Atelier Artiforte 

Vanaf mei 2024 voegen wij Atelier Artiforte aan de collectie verlichting van Studio Lloyd Industrials. Stuk voor stuk vintage klassiekers en innovatieve lichtobjecten van de beste Nederlandse designers. Bovendien een merk dat in de jaren 30 letterlijk ontstaat om de hoek van waar onze studio is gevestigd.

De beginjaren van Atelier Artiforte

In augustus 1930 begint Atelier Artiforte aan de Insulindestraat in Rotterdam. Het bedrijf produceert dan op ambachtelijke wijze elektrische verlichting. Waarbij in de eerste jaren vooral schemerlampen met stoffen kappen worden gemaakt. Kort na de oorlog nemen Henk Willekes en Johan van Wierst Artiforte over.

Atelier Artiforte: nieuw in de collectie bij Studio Lloyd Industrials

 

Succesvolle ontwerpers

Henk Willekes is het creatieve brein en moderniseert het bedrijf in de jaren 50 en 60. Naast de stoffen lampenkappen komen er vervolgens ook moderne lichte armaturen van metaal en plexiglas in de collectie. Bovendien wordt dan ook de cocontechniek vooral bij hanglampen veel toegepast. Een techniek waarbij men kunststofvezel op een raamwerk spuit. Een voorbeeld daarvan is de K-46 vloerlamp. In die periode wordt de collectie uitgebreid met verlichting van succesvolle ontwerpers zoals Kho Liang en zijn leermeester, Bauhausarchitect Johan Niegeman. 

Ontwerper Henk Willekes

In 1962 verhuist Artiforte naar de Kortebrantstraat in Rotterdam. Hier wordt in 1966 een expositieruimte van 90 m2 geopend. Nadat Willekes in 1983 komt te overlijden raakt het bedrijf langzaam in de vergetelheid. De lampen zoals de Magneto en de K-46 vloerlamp blijven echter gewild in de vintage handel. Ook volgen er nog diverse heruitgaven.

Nederlands design bij Studio Lloyd Industrials

Over Atelier Artiforte

In 2021 nemen Titus Darley, David Derksen, Cindy Verhoeven en Remco van der Voort het initiatief om de collectie van Atelier Artiforte weer in productie te nemen. De rechten op de verlichtingsontwerpen van het bedrijf zijn ondergebracht in Atelier Artiforte B.V., een dochter van RSGA Design. RSGA Design beheert en ontwikkelt designbedrijven met een bijzondere heritage zoals Rietveld Originals, Spectrum Meubelen, Gelderland en Pastoe.

Atelier Artiforte zal bovendien de collectie van historische klassiekers uitbreiden met diverse bestaande als ook nieuwe ontwerpen. Waaronder lampen van Aldo van den Nieuwelaar, David Derksen, Rick Tegelaar en Rachel Griffin.

Collectie Atelier Artiforte in onze studio en webshop

Natuurlijk vind je de ontwerpen in onze studio.
Bekijk je deze liever vanuit je luie stoel, dan bekijk je de collectie hier.

 

Logo Atelier Artiforte